Allmänna villkor för uthyrning av maskiner

Tillämplighet
Dessa allmänna hyresvillkor tillämpas vid uthyrning av utrustning och maskiner utan förare. Eventuell ändring av villkoren förutsätter skriftlig form.

Hyresobjekt – Hyrestid
Hyrestiden räknas från och med den dag hyresobjektet är beställt och finns tillgängligt för avhämtning eller har fraktas till beställd plats tills den dag hyresobjektet återlämnas. Hyresobjektet skall avlämnas eller hämtas enligt överenskommelse. Hyresobjektet anses som återlämnat när retursedel eller kvittens har utfärdats. Om ej maskinerna återlämnas inom avtalad tid har hyresgivaren rätt att hämta maskinerna och fakturera för transportkonstnad.Vid återlämnandet skall hyresobjektet vara väl rengjort och i gott skick i med hänsyn till normal förslitning. Är hyresobjektet ej rengjort debiteras hyrestagaren en engångskostnad om 500:-exkl moms. Anmärkning mot hyresobjekt eller instruktion skall, för att kunna göras gällande, snarast skriftligen anmälas till uthyraren, dock senast samma dag som hyresobjektet blivit tillgängligt för hyrestagaren. Uthyraren svarar för obligatoriska besiktningar av hyresobjektet tillsammans med hyrestagaren enligt tillhörande protokol som skall undertecknas av båda parten innan maskinen tas i bruk av hyrestagaren. Uppkomna skador som ej är normalt slitage och som ej finns i dokumenterade i protokollet debiteras hyrestagaren. Punkteringar på maskiner och släp ersätts av hyrestagaren.

Ersättning
Grundhyra debiteras för hyresobjektet vid varje hyrestillfälle enligt prislista. Avtalad dagshyra utgör hyrespris per hyresobjekt och dag. För del av dag utgår hyra som för hel dag. Utnyttjas maskinen mer än ett arbetsskift om 8 timmar debiteras skifttillägg enligt uthyrarens prislista. För stillestånd och driftsavbrott som uthyraren är ansvarig för utgår ingen hyra. Avtalade hyror är exklusive mervärdesskatt. Fakturering kan ske efter godkänd kreditprövning, annars gäller kort betalning vid utlämnandet. Det fakturerade beloppet skall vara uthyraren tillhanda senast det datum som anges som förfallodatum på fakturan. Vid försenad betalning utgår dröjsmålsränta med 24 % per år samt lagstiftad påminnelseavgift om f.n. 50 kronor. Uthyraren har rätt att vid avtalets ingående begära att hyrestagaren ställer säkerhet motsvarande de antal dagshyror som anges för respektive maskin/utrustning i uthyrarens prislista eller annan betryggande säkerhet. Fakturan skickas med epost.

Användning
Hyresobjektet får endast användas för sådana arbetsuppgifter och under sådana arbetsförhållanden för vilket det är avsett. Hyresobjektet får inte, utan särskilt tillstånd från uthyraren, flyttas till annan arbetsplats än som avtalats eller användas av annan än hyrestagaren. Hyresobjektet uthyres för användning i enskift om högst åtta (8) timmar om inte annat avtalats. Hyrestagaren skall utan dröjsmål meddela uthyraren om förändringar avseende användandet, såsom användning i förlängda skift eller i flerskift. Hyrestagaren skall svara för tillsyn och skötsel av hyresobjektet, hyrestagaren bekostar driv- och smörjmedel. Maskinen levereras med full tank varpå hyrestagaren kan välja på att returnera maskinen med full tank eller bli efterdebiterad för drivmedel.

Ansvar
Uthyraren svarar för kostnad till följd av normal förslitning. Hyrestagaren ansvarar under hyrestiden för förlust av hyresobjektet/tillbehör samt för samtliga skador som inte utgör normal slitage. Skada skall anmälas till uthyraren för beslut om hur hyresobjektet skall repareras. Hyresobjekt som förlorats eller skadats p.g.a oaktsamhet som inte är normalt slitage så att det inte kan repareras skall ersättas av hyrestagaren med belopp motsvarande återanskaffningskostnaden. Hyrestagaren ansvarar under hyrestiden för skada som genom hyresobjektet uppkommer för honom själv eller tredje man. Det åligger hyrestagaren att hålla hyresmaterielen försäkrad under hyrestiden alt. debiteras självrisk enligt gällande försäkringsavtal dock ej vid oaktsamhet. Uthyraren ansvarar således inte för skada som uppkommer till följd av leveransförsening, stillestånd eller driftsavbrott. Hyrestagaren ansvarar för all skada, d v s såväl person & sakskador, följdskador som ren förmögenhetsskada som tillfogas honom själv eller tredje man i samband med hyresobjektets transport, placering, driftstörning eller användning under hyrestiden.

Hävande
Part har rätt att häva avtalet för det fall motparten gör sig skyldig till avtalsbrott och inte inom tre dagar vidtar rättelse efter erinran därom. Om hyrestagaren ej återlämnar hyresobjektet i avtalad tid eller eljest åsidosätter sina förpliktelser enligt Hyresavtalet äger Uthyraren rätt att med omedelbar verkan häva avtalet och återta hyresobjektet på Hyrestagarens bekostnad. Om hyrestagaren inte erlägger betalning inom avtalad tid, ställer in sina betalningar, ansöker om företagsrekonstruktion, försätts i konkurs eller inleder ackordsförhandlingar är uthyraren berättigad att med omedelbar verkan häva avtalet samt återta hyresobjektet på hyrestagarens bekostnad. Uthyraren har rätt att under hyrestiden avbryta kontraktet om uthyraren anser att maskinerna används på vårdslöst sätt eller om arbete utförs utan rätt säkerhetsmedvetande.

Dela den här sidan